Welcome to Dominium frpg site


 
Lépj be
egy más világba
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Chatbox
Kommunikációs hálózatFriss írások
utolsó hozzászólások
Today at 4:14 pm
Today at 1:58 pm

Today at 1:44 pm

Today at 9:31 am

Today at 8:34 am

Today at 8:06 am

Ki van itt?
belépett tagjaink●●●●●●●●●●●●
Jelenleg 8 felhasználó van itt :: 2 regisztrált, 0 rejtett és 6 vendég
Statisztika
Nyilvántartás
Csoportok
Kancellárok - 3
Polgárok 3 1
Hadsereg 2 4
Ellenállók 2 5
Flotta 5 6
Perdaiak 8 1
Összesen 20 20
A hónap
legaktívabb tagjai
Facebook
Csatlakozz!

Go down 
 

 
Technológia
In all chaos, there is a cosmos, in all disorder a secret order.


Kancellária


Technológia Giphy

Beosztásom :
Admin

Reagok száma :
55

☽ :
Technológia Tumblr_pkzm1lZTDP1qj6sk2o1_500


Technológia Empty
Utolsó poszt Kedd Júl. 23, 2019 7:46 pm
Következő oldal
Technológia
A mindennapi életet 2416-ra már számos technikai vívmány megkönnyíti és kényelmesebbé teszi, legyen szó akár implantátumokról, tájékozódást segítő eszközökről, kommunikációról vagy fordítóchipekről.


Implantátumok
A fejlett robotika, szakterületük elismert tudósainak, sebészeinek és technikusainak megfeszített, évtizedes munkája eredményeképpen megszületett a lehetőség az emberi test bizonyos részeinek mechanikus pótlására.
Az eljárás – a sérülés súlyosságától és egyéb tényezőktől függően – kockázatos, de ha az alany túléli a beavatkozást, az implantok meglehetősen megbízhatóan üzemelnek, és képesek a kilökődés veszélye nélkül beépülni a szervezetbe.
A huzalozások, idegi kapcsolatok kialakításának bonyolultsága miatt a szakemberek jelenleg legfeljebb a test 40%-át képesek pótolni, és az eljárást csak valóban indokolt esetben engedélyezik.
Belső- és/vagy létfontosságú szervek pótlására még nem készült fel az orvostudomány, így például agyat sem részben, se egészben nem tudnak pótolni, ahogy tüdőt, szívet, gyomrot, méhet sem. Gerinc esetében egy-egy sérült csigolya javítása, vagy pótlása megoldható, de a teljes gerincoszlop újraépítése nem lehetséges.

Szintén a rendszerek összetettsége miatt a pótolt testrészek eredeti alap funkcióin kívül semmiféle plusz specifikáció nem üzemképes, hiába kísérleteztek a mechanikus karokba épített, idegi alapon vezérelt fegyverekkel, egyik próbálkozás sem bizonyult működőképesnek.
Az ilyen jellegű beépítésekre vonatkozó próbálkozásokat a magas halálozási arány és a rendszeres üzemzavarok miatt betiltották, a kitudódó próbálkozások súlyos büntetést vonnak maguk után. Az, hogy a titkos laboratóriumokban milyen jellegű kísérletek zajlanak – ha zajlanak egyáltalán -, természetesen egészen más lapra tartozik.
A sebészek minden esetben törekszenek rá, hogy a pótlások, beültetések minél valódibbnak tűnjenek, a végtagokat szintetikus bőrrel borítják, az ilyen beavatkozásra kvalifikált szakemberek minden esetben mestermunkát adnak ki a kezükből, és erre büszkék is.
Különleges kéréseket nem teljesítenek, lefizetni sem lehet őket, egyikük sem lenne hajlandó a munkáját kockáztatni, ígérjenek nekik bármennyi kreditet.

 A mechanikus beültetések javítását is ők végzik amennyiben azok megsérülnének – belső meghibásodás nem jellemző rájuk –, a Dominium szigorúan őrzött és felügyelt sebészetén kívüli házibarkács megoldások, módosítások, javítások jó esetben eleve kudarcra vannak ítélve, rosszabb esetben súlyos, vagy akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Az implantátumok sokkal strapabíróbbak, ellenállóbbak, mint az emberi csontok, izmok, szövetek. Egy mechanikus kar ujjainak szorítása akár csontot is törhet, puhább fémek meghajlítására, meggyűrésére is alkalmas. Ezen beültetések gyenge pontja egyértelműen az emberi test, melynek kiegészítésére használják. Míg a falba öklözést a mechanikus kar meghibásodás nélkül kibírja, a rosszul megválasztott erő az illesztési pontokon az ízületekben, izmokban, vagy akár csontokban is komoly sérüléseket okozhat. Ez az erőhatás nagyságától függően lehet zúzódás, szakadás, repedés, törés is.
A használat helyes módját a beültetés után a szakemberek minden esetben oktatják a pácienseknek, felhívják a figyelmet a vele járó veszélyekre és előnyökre egyaránt. Az első időszakban kötelező szimulációs gyakorlatokon is részt kell vennie mindenkinek, aki ilyen végtagpótlást kap.

A beépített rendszerek – ha nem is úgy, mint az eredeti testrészek – visszajelzéseket küldenek, tulajdonosuk korlátozottan érez velük, ez elengedhetetlen a megfelelő, üzemszerű működéshez, ahogy a mesterségesen generált fájdalomérzet is.
Egy mechanikus lábbal küszöbbe rúgni példának okáért nem kifejezetten fájdalmas, a rendszer tompa, lüktető visszajelzést küld, hogy figyelmeztessen a fokozott óvatosságra a meghibásodás elkerülése érdekében.
Egy eltört, súlyosan megégetett, vagy leszakított ujjpótlás ezzel szemben már éles, nem figyelmen kívül hagyható, több másodpercig húzódó fájdalmat generál, ezzel egy időben a sérült/elveszett részt lekapcsolja a rendszerről.
Vissza az elejére Go down

Kancellária


Technológia Giphy

Beosztásom :
Admin

Reagok száma :
55

☽ :
Technológia Tumblr_pkzm1lZTDP1qj6sk2o1_500


Technológia Empty
Utolsó poszt Csüt. Aug. 15, 2019 12:47 pm
Következő oldalVirtuális szemüveg

A szimulátorokhoz használt eszköz. Értelemszerűen a fejre húzva lehet aktiválni. Olyan világot lehet a használója számára teremteni, melybe tökéletesen bele tudja magát képzelni, de fontos, hogy csak a képi világot képes megteremteni. Illatokat, szagokat, esetleg külső támadások hatását érezni nem lehet, csak és kizárólag a képi vetítésre alkalmas.
Okos szemüveg

Terepen használatos szemüveg apró chippel ellátva, amely folyamatos kapcsolatban van a Dominium hálózatával. Egyrészt nyomonkövetésre is lehet használni, másrészt információkat lehet lekérni rajta további eszközök használata nélkül. Több változata is létezik, van amelyiken külön be lehet állítani, hogy mit mutasson, van amelyik hangot érzékel – vagyis viselőjének egyértelmű parancsot kell adnia, hogy milyen információra van szüksége -, de létezik olyan is, amely mindent a bescannel környezetében és rögtön kiírja a tárolt információkat, amihez a viselője hozzáfér, legyen az egy perdai növény, állat, vagy akár egy másik ember, perdai, kiről tárolnak már adatokat.
Hologramos óra

Ahogy a neve is sejteti, egy 3D-ben megjelenítő hologramos szerkezet. Hasonló elven működik, mint az Okos Szemüveg, ám ezt leginkább a terep felkutatására használják. Egy adott területet képes beszkennelni és ezt hologram formájába megjeleníteni, extra funkciója a beépített hőérzékelő, így rögtön látható is, ha valaki még tartózkodik a közelben, valamint GPS-ként is funkcionál. Az adatokat a felhőben tárolja, rögtön a Dominium szerverén.
PDA, kommunikátor

A földi táblagépeknek feleltethető meg, a Dominium egyik fő kommunikációs eszköze. Több típusa létezik, van amelyiknek a képernyője áttetsző - bár meglepően nagy kreativitás kell az eltöréséhez -, van amelyik hasonlít a földihez és masszívabb vázat kapott (terepen leginkább ezt használják), ám van olyan is, amelyik először csak egy kisebb hengerhez hasonlít és csak miután kinyitja a használója akkor jelenik meg az áttetsző hártyás képernyője. Szinte minden embernek van egy a birtokába, itt kapnak értesítést mind a Kancelláriától, mind a munkából, de akár egymást is elérhetik ezen üzenet formájában. Ezek kiosztását mindig is a Kancellária emberei végezték, ügyelve arra, hogy minden szerkezetben legyen egy kémprogram, mely alapján pontosan tisztába vannak azzal, hogy ki milyen üzenetet vált egymással. A leltárt is szigorúan vezetik, hogy melyik készülék kinél van.
CQL-tároló

Egy henger alakú, speciális anyagokból készült tartály, több méretben is létezik. Feladata, hogy a felszabadult CQL hatóanyagát magába tartsa és képes legyen azt átalakítani tiszta energiává.
Okos tükör

Minden háztartásban megtalálható tükör, mely információ átadásra is szolgál. Jobb oldali sávját egy érintőképernyős panel foglalja el, ahol különböző információkat pillanthat meg az ember, ha belenéz. Egyrészt a tükör képes felismerni az arcokat és ez alapján az alapvető információit kiírni például az egészségügyi állapotról, de esetleges közeledő eseményeket is jelez, valamint a legfrissebb híreket, eddig nem olvasott üzeneteket. Rejtett képessége, hogy minden adatot képes gyűjteni, amelyet az eszközön használnak, valamint a legfrissebb kancelláriai híreknél a rendszer visszajelez a központnak, hogyha az adott illető látta a hírt, ezáltal nyomon tudják követni, hogy ki olvasta és ki nem.
Beléptetők

Az egyes gyűrűszintekre, hajókra, termekbe, helyiségekbe külön beléptetők vannak bevezetve. Ezek lehetne kártyák, lehetnek többszámjegyű kódok, de a szigorúan őrzött területekre, rendszerekbe teljes tenyeres azonosítással lehet bejutni, valahol ezt még retinaszkenner is kiegészíti biztonsági okokból.
Internet

Honlapok már nem léteznek, csak a kancelláriai hivatalok lapjai érhetőek el, de ezen felül központi szerverről letölthetőek játékok, az adott személy engedélyszintjéhez való információk jelen korunk dolgairól és a régi földi világról, valamint hasznos, de Kancellária által előzetesen ellenőrzött programok. A kommunikáció, adattovábbítás is ezen keresztül történik, mely gyors, késleltetés nélküli. Késleltetett válaszidő csak az Imperiummal való kommunikáció során lép fel, amennyiben jobban eltávolodott a Dominiumtól, mint amilyen távolságra van a Város. Összességében elmondható, hogy nem a hálózatra felcsatlakozás szokott gondot jelenteni, hanem az, hogy miként tűnjön el az ember a mindig figyelő, láthatatlan szemek elől a rendszerben. A Kancelláriának külön technikus csoport dolgozik, akik az üzeneteket, kameraképeket ellenőrzik, hogy idejében ki tudják szűrni a rendszer ellen lázadókat.Vissza az elejére Go down

Kancellária


Technológia Giphy

Beosztásom :
Admin

Reagok száma :
55

☽ :
Technológia Tumblr_pkzm1lZTDP1qj6sk2o1_500


Technológia Empty
Utolsó poszt Csüt. Aug. 15, 2019 12:58 pm
Következő oldalFordítóchip

A kutatók már hosszú évtizedek óta kísérleteznek a tökéletes fordító-eszköz kifejlesztésével, igaz, a Perdára érkezésünk előtt csak a különböző emberi nyelvekkel tudtak kísérletezni.
Az implant-technológia fejlődése itt is áttörést hozott, már ami a megvalósítást illeti.
A fül mögé, a koponyacsontra beültetett chip nagyjából 1,5 cm X 1 cm, vastagsága szinte elhanyagolható, a beültetésnél a hallóidegekkel kötik össze.
A hallott szöveget képes lefordítani, a viselője mesterséges impulzusok által generált gépi visszhangként „hallja” a fordítást a fejében, nagyjából két-három másodperces csúszással a beszélt szöveghez képest. (Próbálkoztak a valós idejű – szinte csúszás nélküli – szinkrontolmácsolással, de a különböző nyelvekben használt más-más szórendek teljes káoszt okoztak, így végül beépítésre került a késleltetés.)
A chip a beültetés után a meghibásodásáig vagy a becsült élettartama – 30 év – végéig üzemképes, ettől függetlenül rendszeres időközönként érdemes feltöltetni rá a frissítéseket, így naprakész marad a szoftver szókészlete.

Sajnos a visszafelé fordítás problémáját magával a chippel még nem sikerült megoldani, minden próbálkozás többszörös hurkokat hozott létre, és végül besütötte a rendszert.
Jelenleg egy külső egység segíti a kommunikáció gördülékenységét, melyet headset-hez hasonlóan kell felvenni – a valamennyi jelenleg szabadalmazott katonai sisakkal is kompatibilis -, mikrofonnal és hangszóróval is fel van szerelve. A fordítóchip szoftverét használja, a beszélt szöveget szintén pár másodperces késéssel, célnyelvre fordítva küldi a hangszórókra, ahonnan állítható erősségű, semleges nemű gépi hangon szólal meg.
A külső egység csatlakoztatásához a bőrön a chip közepe táján egészen kicsi, lapos fémtüske áll ki, ennek kell kapcsolatban lennie a headset érintkezőjével.
Viselése semmiféle kellemetlenséget nem okoz, az egyébként is bonyolult programozást igénylő feladatán kívül másra nem alkalmas. Helymeghatározásra, lehallgatásra nem lehet használni, ahogy kikapcsolni sem.

Jelenleg kísérleti fázisban van, nem kaphatja meg bárki, de aki vállalja a beavatkozást, csakis saját felelősségre, ám az emberiség javára teszi!Vissza az elejére Go down

Kancellária


Technológia Giphy

Beosztásom :
Admin

Reagok száma :
55

☽ :
Technológia Tumblr_pkzm1lZTDP1qj6sk2o1_500


Technológia Empty
Utolsó poszt Vas. Okt. 13, 2019 8:51 am
Következő oldalRobot műtőkar

Olyan robotasszisztens, ami képes néhány rutinműtétet elvégezni vagy műtétek részfeladatait megoldani (pl. seb összevarrása). Az orvos indítja el és közbelépésére a karok azonnal leállnak, illetve korrigálható a mozgásuk. Lézersebészetben kiválóan alkalmazható (a Városban és a Dominiumon jellemzően nem használnak már szikét).
Testszkenner és kisebb orvosi eszközök

Tablet méretű orvosi vizsgálóeszköz. Az adott testrész fölé irányítva törések illetve sebek súlyossága állapítható meg vele. Belső vérzések helyét és kiterjedését, a belső szervek szerkezetének megváltozását, izomszakadásokat, azonkívül cysták, daganatok jelenlétét lehet vele látni, de további, mintavétellel egybekötött szövettani vizsgálat kell ahhoz, hogy pontos adat legyen róla a kezeléshez.
Kisebb tesztelő eszközök is vannak, melyek a vércukormérőhöz hasonlóan maroknyi kis méretűek és jellemzően specifikusan egy dolog vizsgálatához fejlesztették ki, pl. egy-egy kórra lehet tesztelni a mintát. A vérvételi lehetőségnél ha elegendő egy csepp vér is a teszthez, akkor erre használatos zárt rendszerű, kicsiny, tollhoz hasonló méretű eszközt használják, de lehet fecskendővel és tűvel is vért venni, ha nagyobb mennyiségű vérre van szükség.
Mozgó labor

Két ilyen jármű készült, mely űrben való utazásra alkalmatlan, de a Perdán lehet vele repülni, valamint kerekekkel is rendelkezik, így viszonylag egyenletes terepen is lehet vele közlekedni. Gyors orvosi ellátásra alkalmas, súlyos eseteknél a beteg állapotának stabilizálását lehet benne elvégezni, de műtétek esetén robotikus műtőkarok nélkül kell boldogulni. Néhány vizsgálóeszköz található benne, amivel hamar lehet például vérképet is kielemezni.
Gyors mintaelemző

érintőképernyős kijelzőből, billentyűzetből és egy mintabehelyezésre szolgáló rekeszből álló szerkezet. Nagyobb méretű (kb. másfél méter magas) fajtája szilárd halmazállapotú anyagokhoz használható, mely nemcsak székletminta, de bőrdarab, sebekből vett minta, szövetek vagy földdarabkák vegyi összetételének vizsgálatára és elemzésére is alkalmas. Kisebb verziója (laptop-méretű) jellemzően folyékony halmazállapotú anyagok vizsgálatára alkalmas. Mindkettőnél a kijelzőn megjelenik a vizsgálati eredmény, szükség szerint azonnal a páciens aktájához csatolható. A gép öntisztító funkcióval rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy néhány másodperces szünetekkel újabb és újabb vizsgálati anyagot helyezzenek bele. A minták egymástól való szennyeződése kizárt. Mindkettőből van a mobil laborokban kis méretüknek hála.
Hordágy

Modern, áramvonalas hordágy, mely a legjobban védi és tartja stabil helyzetben a rajta fekvőt. Hálózsák méretűre összecsukható, könnyen nyitható szerkezet, melynek aljára lebegést elősegítő egységet szereltek. Ezáltal a hordágy a talajtól minimum negyven, maximum nyolcvan centiméterre tud lebegni - a magasság nem beállítás kérdése, hanem a rajta fekvő személy súlyától függ -, jellemzően az orvosnál szokott lenni az irányítója, mellyel megfelelő irányba tudja mozgatni a hordágyat, vagy pedig követésre kapcsolva őt követi a hordágy. Mozgása nem túl gyors, kényelmes sétára emlékeztet a tempó. Mindkét végében fogófüleket lehet kihúzni, arra az esetre, ha elromlana a levitáló egység benne és klasszikus módon cipelni kellene.

Vissza az elejére Go down

Ajánlott tartalomTechnológia Empty
Utolsó poszt
Következő oldal
Vissza az elejére Go down
 
Technológia
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Dominium :: Információs pult :: Irattár-
Ugrás: