Welcome to Dominium frpg site


 
Lépj be
egy más világba
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Chatbox
Kommunikációs hálózatFriss írások
utolsó hozzászólások

Today at 3:19 pm


Today at 10:09 am

Today at 9:11 am


Yesterday at 10:24 pm

Yesterday at 4:26 pm


Ki van itt?
belépett tagjaink●●●●●●●●●●●●
Jelenleg 7 felhasználó van itt :: 2 regisztrált, 0 rejtett és 5 vendég :: 1 Bot
Perda térképe
Fedezd fel!
Statisztika
Nyilvántartás
Csoportok
Kancellárok - 2
Polgárok 5 2
Hadsereg 0 6
Ellenállók 2 2
Flotta 0 1
Perdaiak 4 2
Összesen 11 15
A hónap
legaktívabb tagjai
Discord
Regisztrálj az oldalra
Facebook
Csatlakozz!

Go down 
 

 
Perda növényvilága
In all chaos, there is a cosmos, in all disorder a secret order.


Kancellária


Perda növényvilága Giphy

Beosztásom :
Admin

Reagok száma :
410

☽ :
Perda növényvilága Tumblr_pkzm1lZTDP1qj6sk2o1_500


Perda növényvilága Empty
Utolsó poszt Kedd Júl. 23, 2019 7:44 pm
Következő oldal
Perda növényvilága
A fő kontinens nagy részét lombhullató erdő jellemzi, melyek télre lehullajtják leveleiket és a növények téli álmot alszanak a vastag hótakaró alatt. A tengerpartoknál és a szigetvilágnál viszont ritkán hullik hó, így ezeken a helyeken pálmafás növényzet a jellemző, egész évben gazdag az élővilág színekben és formákban. A sivatagos területeken kevés növény marad meg, és mivel pár évente érkezik csak csapadék, a növények a homok alatt várakoznak, így az embereknek még nem volt lehetőségük megvizsgálni ezeket a bolygón töltött kevés idő miatt.
A növények folyamatos vizsgálat és megfigyelés tárgyát képezik, és bár van sok olyan, amelyek hasonlítanak a Földön megszokott növényekhez (mint például a pálmák, páfrányok, haszonnövények), ezeknél is gyakori, hogy a méretbeli lépték egészen más, mint a megszokott, nem beszélve azokról a fajtákról, melyekhez fogható nem volt a Földön. Erdők vannak, melyek sötétben világítanak, míg van növény, mely a téli hó idején hozza virágát.
A tudósok a könnyebbség kedvéért ezt a már jól ismert rendszer szerint osztották fel: mohák, füvek, cserjék, fák, gombák. További osztályozási lehetőséget ad, hogy gyógy-, haszon- vagy mérgező növényről van szó, illetőleg az élőhelyük alapján is csoportosíthatóak: szárazföldön, vízben vagy barlangok mélyén élnek.
Gyógynövények

KÉKGÜMŐ
LIHELLA  

Ember-nagyságúra megnövő gombafajta, mely tiszta időben éjszaka világít. A növényt megvágva a nedvét ekkor érdemes begyűjteni, mely szintén világít. Később már elveszíti ezen tulajdonságát, de gyógyhatása megmarad.
Előfordulási hely: Kontinens, hegyvidéki részek árnyékos és hűvös helyein.
Hatása: Nedve kenőcsként használva enyhe érzéstelenítő, rovarcsípések és viszkető kiütések ellen a legjobb ellenszer.


PERDAI RÓZSA
SERARONG  

Kisebb cserjévé megnövő virág, vörösből sárgába forduló szirmokkal.
Előfordulási hely: Tengerpartok napos, homokos talaját kedveli.
Hatása: Virágát teaként fogyasztják gyomorbántalmakra.


TEAVIRÁG
LEEDIGO  

Kisebb cserjévé megnövő virág, vörösből sárgába forduló szirmokkal.
Előfordulási hely: Tengerpartok napos, homokos talaját kedveli.
Hatása: Virágát lázcsillapításra használják borogatásként és teaként egyaránt.


SIVATAGI FENYŐ
WAGER  

Sivatagokban élő fafajta, a sivár környezetben hamar észrevenni kimagasló formáját. A hőség ellen védekezve levelekről nem beszélhetünk, csak vastag kérgű törzsről és ágakról. A növény sérülése főként sötétben látványos, ugyanis nedve sötétben világít, ezzel gyógyítja be a keletkezett sérülést.
Előfordulása: napos, sivatagos területeken.
Hatása: Nedve hatásos vérzéscsillapító és leégések, égési sérülések kezelésére is alkalmas, és mivel a növény bővelkedik e híg folyadékban, a sivatagon átkelők számára életmentő lehet folyadékpótlásra is. Már ha találnak ebből az elszórtan növő fából egy példányt.


HAGYMAKACS
EWLETTE  

Közel ember-nagyságúra is megnövő, alul zöld, középen vörös levelű növény, mely koraősszel hosszú kacsokat növeszt és végein kék bogyós termést hoz.
Előfordulása: sziklás partokon és hegyek alacsonyabban fekvő sziklás részein.
Hatása: Bogyóiból erős fájdalomcsillapító készíthető, de nagy a függőség veszélye. Tipikus elvonási tünet az ingerlékenység, kézremegés.


KÉKVIRÁG
PHENS  

Apró növény, melynél tévesen a kék leveleit tekintik a szirmoknak, pedig a virágzata a több, apró piros bogyószerű képződmény a kék levelek által közrefogva.
Előfordulása: Igénytelensége miatt a sivatagos és magas hegyvidéki területek kivételével az egész kontinensen megtalálható.
Hatása: Virágzatából forrázással borogatás és kenőcs készíthető zúzódásokra, véraláfutásokra.


ÉDESGYÖNGY
WEANE  

Tenyérnyi kék alapon rózsaszín pöttyös virágokat hozó, térdmagasságnál nagyobbra nem növő növény. Érdekessége, hogy rovarokat fogyaszt, melyek felesleges, nem hasznosító részeiből a fás szárában apró, kemény, türkizkék gömböt formál. Ritkasága miatt kedvelt ékszeralap ez a gyöngy a perdaiaknál.
Előfordulása: Mocsaras, lápos területeken él.
Hatása: Virágzata keresett afrodiziákum, jellegzetes édeskés íze van, már annak, aki felismeri.


APRÓ TARAJ
BWI`ENSA

Apró, hüvelykujjnál kisebb gyógyhatású virág. Mérete miatt nehezen észrevehető nappal, mert nagyon beleolvad a mocsár aljnövényzetébe. Éjszaka azonban könnyen megtalálható, mert a nappali fényeket magába szívva éjszakánként világít.
Ritka növény, ami rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra, s körülötte található flórára. Mocsáron kívül még ritkább az előfordulása, perdaiak becézik Hroal-nak(Félénkének) is, mert érintésre becsukódnak a pozsgás levelei.
Előfordulása: Mocsaras, lápos területeken él.
Hatása: Kis mérete ellenére, nagyon életerős. A kis szirmokat szokták forró vízbe beáztatni, hogy 1-2 órán belül a gyógyhatás kiázzon belőle. Nagyon erős gyulladáscsökkentő, azonban nem szokták 1-2 óra elteltével ilyen arányban inni a perdaiak, mert az felér egy mérgezéssel. Minimum háromszoros hígításban isszák, de a nagyon kényes betegeknél akár 6szoros is lehet.


Korallgomba
OMBRO

Évente egyszer, tavasszal hoz virágot, mely két napig van nyitva, de azt már messziről érezni a döghúsra emlékeztető bűze miatt, közvetlen közelében alig lehet megmaradni. Maga a növény közel embermagas, ölnyi átmérővel rendelkezik.
Előfordulása: Barlangokban.
Hatása: A virág nedvét az egyik legerősebb sebgyógyítóként tartják számon a perdaiak - a nedv sem kellemesebb szagú.
Vissza az elejére Go down

Kancellária


Perda növényvilága Giphy

Beosztásom :
Admin

Reagok száma :
410

☽ :
Perda növényvilága Tumblr_pkzm1lZTDP1qj6sk2o1_500


Perda növényvilága Empty
Utolsó poszt Pént. Júl. 26, 2019 2:11 pm
Következő oldal
Mérgező növények

ALVÓFA
CAESS  

5-6 m magasra is megnövő, lecsüngő levelű fa, jellegzetesen csavarodó, kitüremkedő, szinte sziklakemény kéreggel.
Előfordulása: Hegyvidékek gyakori fája.
Hatása: A lecsüngő leveleiből készített füstölő vagy tea nagyobb mennyiségben erősen altató hatású (kb. 3-4 óra alvás biztosított), kisebb mennyiségben bódító (10-15 perc kábult hatás, rövid alvás.)


NAPTARAJ
IFERA  

Élénk narancssárga leveleiről messziről felismerhető, 2 m-es magasságra is megnövő cserje, mely erős györókereivel a víz fölé magasodik.
Előfordulása: Vizes, lápos területeken, főleg sós víz környékén.
Hatása: Gyökere mérgező, ideiglenes, pár napig tartó bénulást okoz (az áldozat lélegezni, pislogni, nyelni tud, míg beszélni és mozogni nem), de a leveleiből készült főzet oldja a bénító hatást.


ÓRIÁSHAGYMA
GANTHA  

Bíbor, hegyes levelű, óriási hagymának tűnő fafajta. Roppant súlya miatt gyakorta el is dől az oldalára.
Előfordulása: Kontinens-szerte bárhol, árnyékos, hűvös helyen.
Hatása: Hagymája kivonata elfogyasztva enyhe zavarodottságot okoz.


FEHÉRFA
PHYSON  

Hófehér, lyukacsos pálmalevelei és a törzsén növő nagy vörös gumói jellegzetessé teszik megjelenését, átlagos magassága 30-40 méter. A vörös gumók a nyárra virággá nyílnak, majd késő őszre visszazárulnak magházzá.
Előfordulása: Tengerpartokon.
Hatása: Porított magja belégezve görcsöket, fulladó érzést, súlyos esetben fulladást okozhat.


TÜSKÉS OSTOR
WIKA  

Egyetlen nagy, húsos zöld levélből áll, szélein fekete tüskékkel, 20 cm-nél nem nő nagyobbra.
Előfordulása: Árnyékos nedves területeket kedveli, jellemzően megbújva más nagyobb növény árnyékában, így könnyű figyelmetlenül belelépni.
Hatása: A leveléből nyert kivonatot elsősorban nyílméregként használják, zsibbasztó, bénító hatása van, mely a hatást egy percen belül kifejti, s csak lassan, fél óra-óra múlva múlik hatása. Ha túl sok méreg halmozódik fel a szervezetben, halálossá válik a növény nedve. Rálépve kemény tüskéi juttatják a szervezetbe a mérget.


KŐFA
REINKE  

Fa méretűvé megnövő vízi növény, mely egy barna korallhoz hasonlít, de lilás levelek ölelik körbe. Ezek a lilás levelek a tengervíz sójával elegyedve idővel megkeményednek és leesnek. Ritkaságnak számít a növény.
Előfordulása: Tengerek vizében.
Hatása: Ritkasága miatt a lila levelek megkeményedett változata ugyancsak borsos áron kapható. Kiváló méreg, azonnali bőrirritációt okoz, melyre ellenszer nincs, meg kell várni az 1-2 órát, mire elmúlik a hatása.


VÍZIGOMBA
TUTHA  

Víz alatti gombafajta hosszú lecsüngő kacsokkal. Éjjelente világít, látványos fényhatást keltve így a tavakban, nappal nehezebben észrevehető.
Előfordulása: A legtöbb édesvízi tóban megtalálható.
Hatása: A lecsüngő kacsokból gyakran fegyverméreg készül, mert erős bőrirritációt okoz, percek alatt felhólyagzik a bőr szörnyű kínt okozva, később a hólyagok gennyesedő sebekké alakulnak, s megfelelő ellenszer nélkül három hétig kínozzák áldozatukat.


ÉJ SZEME
MANZUU  

Egyelőre megosztja a tudósokat, hogy egy vagy két növényről van szó, mindenesetre a narancssárga gombafajta fogyasztása nem okoz problémát, de ha a rajta szinte élősködőként élő kék, fénylő gomba nedve rákerül, akkor nem javallott enni belőle. A nedv maga nem fénylik, de ragacsos tapintásáról és enyhén édeskés illatáról felismerhető.
Előfordulása: A sivatagos területek kivételével bárhol megnő.
Hatása: Elfogyasztása komoly görcsöket, hányást és hasmenést okoz, túl nagy adagban való fogyasztása halálos is lehet.


ÁLOMVIRÁG
FORISSE  

Mezők magas füveiben megbújó, derékmagasságig növő virág, kék bibéjéből illatos, könnyen összetéveszthető egy ártalmatlan és sok helyen előforduló virágéval, csak ennek a hatása egészen más. Virága egész évben nyílik a tél kivételével.
Előfordulás: Füves mezőkön, kedveli a napfényt.
Hatása: Virágpora erősen hallucinogén anyag, nem valóságos dolgokat lehet látni a hatása alatt (személyek, tárgyak, helyek, amelyek nincsenek is ott valójában) és/vagy kettős látás alakulhat ki. A hatása elmúlik fél órán belül, ha nem lélegezzük be továbbra is.


VÉRES
MERTER  

Fákon növő parazita, melynek pontos botanikai besorolása még kétséges, de a tudósok hajlanak arra, hogy gombaféle lehet. A dilemmát az okozza, hogy kalapszerűen kiszélesedő felső részei kisebb darabokból állnak össze, melyek szirmokra is hasonlítanak. Érdekessége a növénynek, hogy télen "virágzik" és a havas tájat gyakorta színesítik, belepik vörös lehullott szirmai, melyek olyan hatást keltenek, mintha véres lenne a táj.
Előfordulás: Hegyvidéken.
Hatása:  A legutóbbi kutatáskor kiderült, hogy a Merter a nyári hónapok során is aktív. A meleg hónapok közepén a szárazabb időszakban a virág spórái millió szám kerülnek a levegőbe, melyek a tüdőbe jutva a Brevius tüneteihez hasonlókat produkálnak, akár súlyos tüdőgyulladást okozhatnak, mely nem allergiás reakció, ezért nem tanácsos a Fennsíkra menni ebben az időszakban, vagy csak megfelelő védőfelszerelésben. A további vizsgálatok laboratóriumi körülmények között folynak. (Játékban kijátszott felfedezés)


Medúzagomba
AVALA

Nagy csoportokban él, s egyik érintésére fénylik fel a kalapszerű képződmény rajta, mely mintegy figyelmeztetésként szolgál a többi hasonló növénynek métereken belül, azok is felfénylenek láncreakciót indítva el. Feltűnő színességük vonzza a perdai gyerekeket és a túl kíváncsi embereket is.
Előfordulás: Nedves, vizes barlangokban.
Hatása: Mérgező, földi medúzáékhoz hasonló csípő érzést okoz érintése, de akár allergiás reakciót is kiválthat az érintett területen, hatása órákig fennáll. A mérget belőlük eddig nem sikerült hatásosan kinyerni.
Vissza az elejére Go down

Kancellária


Perda növényvilága Giphy

Beosztásom :
Admin

Reagok száma :
410

☽ :
Perda növényvilága Tumblr_pkzm1lZTDP1qj6sk2o1_500


Perda növényvilága Empty
Utolsó poszt Pént. Júl. 26, 2019 2:16 pm
Következő oldal
Ismeretlen hatású növények

LILAFŰ
ARISHER  

Kicsi, lila páfrányleveleiről híres, de maga a növény olyan apróka, hogy szemfülesen kell vadászni a talaj közelében.
Előfordulása: Elterjedt mindenhol, kivéve a sivatagos és magas hegyvidéki területeken.
Hatása: Leveleit szárítva teához adják és a nők naponta egy csészével fogyasztanak ebből a főzetből, hogy a nem kívánt terhességet elkerüljék. Következésképpen a Kancellária tiltja, így csak feketepiacon lehet jó áron beszerezni belőle.


ÉG SZEME
FIE'RE  

Arasznyi magasra megnövő virág, napfényben égkék színű virágokkal gyönyörködtet, míg éjszaka a szirmok halványan derengenek. Tavasztól őszig virágzik. A perdaiak kedvelt növénye otthonaik díszítésére.
Előfordulása: Sivatagos helyek kivételével bárhol előfordul a kontinensen.
Hatása: nem ismert.


SPIRÁLGOMBA
WAROGOO

Embermagasra is megnövő gombafajta, melynek jellegzetessége, hogy kalapja spirális alakban csavarodik. Könnyen termeszthető, finom ízű fajta még nyersen is, de nem keverendő össze a fekete pöttyös szárú változatával, mely enyhén mérgező, hányást és hasmenést okoz.
Előfordulása: árnyékos erdőkben.
Hatása: nem ismert.


SUTTOGÓ FENYŐ
ELNES

Jellemző magassága 70-85 méter, az Éjvadász gombafajta ezen a fán él rendszerint. Hatalmas, kemény kérgű vastag törzse több ember magasságig ágak nélküli, a feljutást a gombafajta indái segítik. Ágain koratavasszal sárgás virágok jelennek meg, nevét pedig levelei szélben adott finom hangjáról kapta. Mivel nagy csoportokban fordul elő, ezek a finom hangok ekkora méretű fáknál felerősödnek és suttogásra emlékeztető hangot hallatnak.
Előfordulása: Szigetvilágon és hegylábaknál.
Hatása: nem ismert.
Vissza az elejére Go down

Kancellária


Perda növényvilága Giphy

Beosztásom :
Admin

Reagok száma :
410

☽ :
Perda növényvilága Tumblr_pkzm1lZTDP1qj6sk2o1_500


Perda növényvilága Empty
Utolsó poszt Szomb. Feb. 22, 2020 3:58 pm
Következő oldal
Étkezési célra termesztett és ehető növények

LAN GYÖKÉR
LAN ARIDA

A Perdaiak fő étele, melyet lehet köretként, önálló ételként vagy más ételek sűrítőjeként is fogyasztani. Gyermekököl nagyságú gumókból áll, melyek a föld alatt növekednek, ezért a gyökér elnevezés, a Perdaiak azonban a „földszár” nevet használják. Héja barnásszürke, a belseje napsárga. A földi burgonyához hasonlóan hasznosítják, ám azzal ellentétben a Lan gyökér minden része ehető és hasznos. A szára és a levelei más ételek ízesítésére alkalmas, vagy nyersen zöldségekkel kiegészítve köretként, húsokhoz, vagy akár megfőzve és pépesítve, sós ízű szószként is. Mind a szára és levelei, mind a gumója rostos és vitaminokban gazdag.


ÍZES GYÖKÉR
LASA ARIDA  

Hosszúkás, piszkosfehér színű növény, mely szintén a föld alatt érik be, nyersen reszelve vagy a téli hónapokban szárítva kerül az ételekbe ízesítőként. Önmagában nem ajánlatos fogyasztani, mert roppant sós. A Perdaiak ezzel ízesítik az ételeiket, ez a „sójuk”. Nátrium kloridot és kalciumot tartalmaz.


VÉR FÖLDSZÁR
MARUGO ARIDA

A sárgarépa perdai megfelelője. Piros és lila színekben létező, föld alatt termő növény. Önállóan vagy levesbe, raguba használható. Nyersen túl kemény, de könnyen és gyorsan fő meg. A két szín két különböző ízvilágot jelenít meg. A piros éretlenül még sárga és savanyú, később azonban enyhén édes és sós is egyben, kellemesen harmonizál a két íz egymással. A lila Vér földszár éretlenül rózsaszín és keserű, míg éretten már elveszíti a kesernyés ízét és helyette picit savanykás, pikáns ízzel telik meg. Kiváló színezőanyag, erős pigmentjei miatt a feldolgozás közben a bőrt is megszínezi, mely egy-két nap után kopik csak le. Rostos, emésztést elősegítő hatása van.


MÉREGNYELV
KNI'SA

Nevével ellentétben nem mérgező növény, csupán nagyon sötétzöld színe miatt kapta a nevét. Föld felett alacsony bokrokon terem a tyúktojás nagyságú, gömb alakú, magvas zöldség. A földi paprika megfelelője, vitaminokban gazdag, lédús, friss és alapvetően semleges ízű. Sárgászöld színű változata csípős, így pikáns ételekhez használható.


NAPBOGYÓ
SEL'VEIN

A földi paradicsom perdai megfelelője, apró, napsárga színű bogyók, melyek a szőlőfürtökhöz hasonlóan, csokorban helyezkednek el a vékony ágakon. Magvas, lédús, vitaminokban gazdag, enyhén édeskés ízű.


ÉDES FÖLDSZÁR
MATAM ARIDA

Föld alatt növekvő gumós növény. Kéregszerű héja alatt édes, tömött gyümölcshús található, mely élénkvörös színű. Íze nagyon édes, akár a méz. Önállóan is fogyasztható nyersen vagy édes szószok remek alapja. Vitaminokban és főleg vasban gazdag.


CLADACFA
NOGA

Nevét onnan kapta, hogy a Cladacok kedvenc gyümölcse érik rajta. Vastag, viaszos héjú gyümölcs, melynek íze féléretten, zölden savanykás, érett narancsszínűen ánizs ízű. Apró magvai feketék, ezért még látványra is különleges. Félbevágva a magok körben helyezkednek el és ehetőek. Puha héjuk miatt semmilyen kellemetlenséggel nem kell számolni elfogyasztásukkor. Héját érett, édes állapotban lekvárként rakják el a perdaiak jól záródó cserépedényekbe. A lekvár kissé olajos állagú, de nem kellemetlenül zsíros, nem képez savat, ezért gyomorkímélő.


BUZOGÁNYMAG
ROTCHI

A perdaiak egyik gabonája, mely nem kalászban érik, hanem buzogányhoz hasonló hosszú száron, csokorban elhelyezkedő vékony hártyaszerű házban. Egy ilyen „magházban” több száz mag is található, mely éretlenül még zöld és nedvdús, a nyári időszakra azonban elvékonyodik és homokszínű lesz, elszárad. Olyan akár a pergamen. A magok nagyságra a földi búzára hasonlítanak, alakjuk gömbölyű. Hántolatlanul őrlik meg, a durvább szemcsésebből kását főznek a togita tejével, a finomabb őrlésből lepényt sütnek, mely a perdaiak kedvenc „kenyere”.


FEKETE MAG
GAROTCHI

A fekete mag olyan gabonafajta, mely igénytelenebb. mint a rotchi. Szárazabb területen is megél, megérik, hasonló „magházban” fejlődik, mint társa, de magja - ahogy az a nevében is benne van - fekete. Ettől a fekete héjtól szabadítják meg betakarítás után, melyből hosszú áztatás után pépet készítenek, vékony rétegben sima kövekre simítják és napon szárítva rugalmas és viszonylag sima anyagot kapnak, mely olyan akár a földi papír. A hántolt magból nagyon finom szemcsés lisztet őrölnek, kovászt adnak hozzá és kemény kérgű, puha belű kenyeret készítenek belőle. A fekete magliszt ételek sűrítőjeként is szolgál, vízzel, vagy tejjel keverve chi-barrát készítenek, mely vízben kifőzve a galuskához hasonlít. Ezt akár natúran magában vagy zsiradékon sütve ízes gyökérrel remek vacsoraalap.
A fekete mag azonban csak a perdaiak számára fogyasztható, magas keményítő tartalma miatt az embereknél emésztési problémát okoz, elsősorban haspuffadást, székrekedést és súlyosabb esetben görcsöket. A földi gabonákkal való keresztezés eddig nem hozott eredményt, a kísérletek tovább folynak, a fekete magnak ugyanis igen magas a vitamin és fehérje tartalma, mely sok szintetikus élelmiszert kiválthatna.


TÖKBOGYÓ
QI'RSA

Rejtély, a perdaiak miért nevezik tökbogyónak, mert se nem tök, se nem bogyó ránézésre, habár tök nagyságú lila gömbjeit bogyónak lehet nevezni. Kora ősszel szüretelhető, jellegzetes, enyhén édeskés íze miatt kedvelt a perdai konyhában, erjesztve pedig egyik alapgyümölcse a Búfelejtő nevű kerítésszaggató erősségű italnak.
Előfordulása: Perda nagy részén, kivéve a sivatagos és magas hegyvidéki helyek.


VÍZIGÖMB
XRTRI

Kimondhatatlan perdai nevű víz alatti növény, mely ökölnyi méretű gyümölcsszerű gömböket növeszt késő nyárra. A perdaiak gabonáikkal keverve sörszerű italt hoznak létre belőle, míg önmagában erjesztve a Sárkányvér nevű pálinkához hasonló ital legfontosabb alkotóeleme.
Előfordulása: Édesvízi tavakban.


ÉJVADÁSZ
KNI'ESS

Kétszer akkora, mint az ember, noha ez lentről nézve nem is olyan szembetűnő. Parazitaként élő gombafajta, ami magas fákról lóg le hosszú indáin. A barna kalapja nappal vörös közepe éjjel rózsaszín színben világít, feltételezhetően kisebb éjszakai bogarakat vonz magához, azokkal táplálkozik. A Perdai álom névre hallgató erős szeszes ital egyik alkotóeleme.
Előfordulása: elsősorban a szigetvilágon és a magas fákkal rendelkező erdőkben.


Olajgumó
PRODIA

A barlangok tetejéről csüng le, s bár gyökérzetnek és gumónak tűnik, valójában odafent a felszínen nincs folytatása, a lecsüngő rész maga a növény, nem pedig gyökérzet. Zöldes gumója egész évben megterem a barlangok szinte állandó hőmérsékletén, olajban rendkívül gazdag, amit a perdaiak nemcsak ételeikhez használnak fel, hanem a kovácsoláshoz szükséges olajat is olykor ebből merítik, valamint kiváló lámpásolaj vagy rongyra téve fáklya készíthető belőle.
Előfordulása: Barlangokban.


Perdai dió
KRENDO

A barlangokba lenyúló fák gyökerén terem meg, e téren nem válogatós, bármely fa gyökérzete alkalmas neki. A piros gumók tápláló ételnek számítanak, nyersen is fogyaszthatóak, de megsütve az igaziak: enyhén édeskés, földi dióra emlékeztető ízvilág jellemző rájuk.
Előfordulása: Barlangokban.
Vissza az elejére Go down

Kancellária


Perda növényvilága Giphy

Beosztásom :
Admin

Reagok száma :
410

☽ :
Perda növényvilága Tumblr_pkzm1lZTDP1qj6sk2o1_500


Perda növényvilága Empty
Utolsó poszt Kedd Márc. 30, 2021 9:02 pm
Következő oldal
Haszonnövények

KÉK VIRÁGÚ REZGŐ
PRIZOOR

Kicsi bokorban növő, puhaszárú, apró kék, összetett virágzatú növény, melynek élénk lila levelei vannak. Magassága nem éri el a húsz centit. Virága csak szép, de nem hasznos. Kora tavasztól késő őszig folytonosan hajt, tőről szaporítható, gyakran termesztik is gyakori előfordulása ellenére.
Előfordulása: Szinte az egész Perdán megterem, jól tűri a sivatagos helyeket is. Csak a legmagasabb, teljesen havas területeken nem található meg.
Felhasználása: A megerősödött és elvirágzott szárakat, valamint a levelek szárait a föld felett levágják, megfosztják a levelektől, a virágzat maradványától, majd a szárat törik, fésülik. Kiváló minőségű fonal-alapanyag. A legfinomabb és legértékesebb kelmék készülnek belőle, pl. alsóruházat, puha felsőruházat, ágynemű, stb.


ÉJJELI FÉNYFŰ
FRISCHA

Közel derékig érő növény, a sötétebb erdős, de aljnövényzetben ritkásabb területeket kedveli. Nem is található meg mindenhol, csak a Szent-tó feletti erdőségben. Ugyan magjáról könnyen szaporítható, de speciális körülményeket igényel. Levelei mélylilák, öblösek. végük tüskés, és a tövükben növekedik a mag, mely a korai időszakban önporzással képződik. Ahogy növekedik, úgy erősödik a fénye, melyet éjszaka, a teljes sötétségben jól látni. Sokan szívesen tartják nagyobb cserepekben, s így adnak egyféle természetes világosságot az esti szürkület után. Szára erősen rostos, vaskos.
Előfordulása: A Szent-tó feletti erdőségek, aljnövényzettől ritkás, félhomályos részén, igen elszórtan. Előfordulhat, hogy valaki napokig gyalogol, és egyetlen egyet sem lát.
Felhasználása: A levéltöveknél növő magokat a beérés után - ekkor már fényt nem bocsátanak ki - leszedik és édes szirupot készítenek belőle. Nyáron ízletes szomjoltó. Tüskés leveleit szárítják, őrlik és illatosítóként, füstölőben használják. A szárat a föld felett vágják, csupaszítják, majd szárítás után törik, áztatják, tilolják, majd ezt ismételve többször, fésülik. Fonás után igazán erős fonalat kapni, melyből igen strapabíró vásznak készülnek, pl. felsőruhának, vagy egyéb használati tárgynak alkalmas.


LILA GABALYKA
GABACCA

Nem véletlen az összecsengő hangzás, az emberek némi ferdítéssel átvették a perdai nevet, jobb híján. Maga a növény mellmagasságig nő, kék, fás szárán terebélyes lombkoronát visel, melyen lila mohaszerű pehely a virágzat.
Előfordulása: Mindenhol megtalálható, ahol sok nap éri és gyökere könnyen jut vízhez. Gyökérről ültethető vesszőhajtatással. Nem megfelelő helyen virágzata sekély és halvány, majdnem fehérré lesz.
Felhasználása: Még sziromhullatás előtt szedik. A frissen leszedett virágzatot hagyják megfonnyadni, ekkor áztatják és fésülik. Könnyen fonható, fonala finom és erős. A belőle készült vászonból erős felsőruházat készül, de tartóssága miatt szívesen használják másra is. Másik felhasználása, ha nem fésülik, hanem csak ragacsos anyaggal (jobbára állati csontokból készült ragasztóval) keverik: amikor megszívta magát, akkor préselik, míg teljesen ki nem szárad. Különleges eljárással puhítják és formázzák, nemezszerű anyag készíthető belőle, pl. fejfedők, erős kabátok, de még csizmák és lábbelik, ideiglenes sátorfélék anyaga is lehet.


KÖZÖNSÉGES BAJHOZÓ
AR'CHMEE

Közel három méter magas fa, melynek csupasz ágai végén élénk lila levélzet nő. A levelek hossza a 20 centitől a fél méteresig terjed. Erősen mérgező növény, ezért fogyasztásra semmiképpen nem javallott.
Előfordulása: A fák a gyökereiket vízbe lógatják, ezért mindenképpen vízparton bukkanhatunk rá. Termeszteni is csak akkor lehet, ha az állandó víz biztosított a számára, de mivel felhasználása elég ritka, így inkább megkeresik természetes élőhelyén.
Felhasználás: A leveleket nyár elején szedik le, mert ebben az időszakban a levelek alján megjelenő magvak még nem nyíltak ki. A zárt hüvelyeket könnyű lesöpörni, de így is érdemes kesztyűt hordani közben, mert erős bőrirritációt okoz az érintése. A levelek erős szárát használják, a magokat és a lesöpört levélkéket hagyják elszáradni, majd elégetik. A levélszárat törik, áztatják, és ismétlik ezt mindaddig, míg egy teljesen hófehér anyagot nem kapnak, ez már nem okoz semmi bajt. Ekkor fonják, szövik. Felhasználási területe változatos, hiszen igen finom anyag készül belőle.


PERDAI FŰZ (FÉNYFA)
SHIERIA

Mély tisztelet övezi és ezért a települések közelében élő példányokat gondosan ápolják, ennek részeként olykor - éppen a fa életének növelése érdekében - erőteljesen megritkítják a lehajló ágakat. Elnevezése nem véletlen, mert nagyon hasonlít az egykori földi szomorúfűzre, a másik neve pedig narancsos-vöröses levelei után kapta, mely alkonyatkor és pirkadatkor derengően világítanak, mintegy köszöntve az Istennő érkezését és távozását.
Előfordulása: Perda-szerte szinte mindenhol fellelhető, egy feltétele van: víz közelében legyen, ezért jobbára folyó és tópartokon található, de a kevésbé forró, csendes patakokat is kedveli.
Felhasználása: Amikor megérett rá a fa, levágják a felesleges ágait, ezekről a leveleket leszedik. A csupasz ágakat méretre vágják és kötegekben tárolják. Felhasználás előtt áztatják, majd nedvesen készítenek belőle egyszerű fonással eszközöket, például kosakarat, székek ülőrészét, háttámláját, stb.


Egyéb haszonnövények

- Édesgyöngy (weane): fás szárában apró, kemény, türkizkék gömböt formál, kedvelt ékszeralap. (lásd Gyógynövények)
- Alvófa (caess): szinte sziklakemény kérgéből faragható dísztárgyak készülhetnek. (lásd Mérgező növények)
- Vér földszár (marugo arida): kiváló színezőanyag (lásd Étkezési célra termesztett és ehető növények)
- Fekete mag (garotchi): fekete héjából papírszerű sima anyagot készítenek, ezekből készülnek a perdaiak tekercsei (lásd Étkezési célra termesztett és ehető növények)
- Olajgumó (prodia): gumója olaja lámpásokhoz, fáklyákhoz, de még kovácsoláshoz is hasznosítható (lásd Étkezési célra termesztett és ehető növények)
Vissza az elejére Go down

Ajánlott tartalomPerda növényvilága Empty
Utolsó poszt
Következő oldal
Vissza az elejére Go down
 
Perda növényvilága
Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Dominium :: Információs pult :: Irattár-
Ugrás: